Evenementen in Kroatië

Folklore feesten, nationale feestdagen, religieuze feestdagen en culturele festivals vullen allen de jaarkalender van Kroatië.

Religieuze feestdagen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het merendeel van de bevolking van Kroatië is katholiek en het paas- en kerstfeest zijn belangrijke religieuze feesten. De viering van Pasen begint op de zondag voor paaszondag en in de week die volgt vinden door het hele land processies plaats. Met name op het eiland Korčula zijn de processies uitgebreid en het is zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen, wanneer u rond Pasen in Kroatië bent. Paaszondag en ook kerst brengt men meestal in gezelschap van de familie door, waarbij vooral lekker gegeten en gedronken wordt. Naast deze grote feestdagen kent elk dorp en stad een feest ter ere van de plaatselijke beschermheilige. Informeer bij het plaatselijke toeristenbureau naar feesten tijdens uw vakantie.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Kroatië worden jaarlijks diverse grote muziekfestivals georganiseerd, die ook internationaal bekend zijn. Populair zijn bijvoorbeeld Echo Festival, Hideout Festival en Soundwave. Ook InMusic, The Garden Festival, Electric Elephant, Outlook Festival zijn grote meerdaagse festivals. Nieuw in 2013 is Unknown Festival, een festival met voornamelijk elektronische muziek. In september kunt u nog terecht bij het Dimensions Festival. Naast deze grote muziekfestivals wordt in juli in Grožnjan het Jazz is back festival georganiseerd en in Zadar vinden in de St. Donat kerk tijdens de zomermaanden diverse muziekoptredens plaats. Klassieke muziekliefhebbers kunnen in juli en augustus terecht in Osor. In Dubrovnic, Krka en Split vinden gedurende de zomermaanden festivals plaats met allerlei muziek-, dans- en theatervoorstellingen. Ook folklore ontbreekt op deze festivals niet. Dansers moeten zich eind mei/begin juni naar Zagreb begeven voor het Dance Week Festival en eind juli kunt u in de stad genieten van het Folklore Festival. In september en oktober worden op diverse plaatsen druiven- en wijnfeesten georganiseerd, bijvoorbeeld in Buje en Kastav. Op de website van het Kroatisch toeristenbureau vindt u een evenementenkalender.