Stranden in Kroatië

Kroatië is gezegend met een groot aantal prachtige stranden, die met name op de vele eilanden voor de kust te vinden zijn. Hieronder volgt slechts een kleine selectie.

Baska

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Baska stranden vindt u op Krka eiland. Baska is het belangrijkste resort op het eiland en hier ligt één van de vele stranden. De meeste bestaan uit (kleine) kiezels. Bij Baska zelf zijn bars en restaurants te vinden, maar trekt u wat verder van het resort af, dan zult u ook stranden zonder faciliteiten vinden, waar het tevens wat rustiger is. Naturisme is hier niet ongewoon.

Zlatni Rad

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Dit is wellicht het meest gefotografeerde strand van Kroatië en u zult het in menig reisgids en –folder terug vinden. Bijzonder is met name de vorm, die meestal vergeleken wordt met een vinger of duim. Het strand vormt een uitstekende punt van het eiland Brač en wordt in het hoogseizoen zeer druk bezocht. Omdat het strand langzaam in zee afloopt is het ook geschikt voor kinderen.

Sunj

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Dit strand is op het Lopud eiland gelegen en u kunt het alleen per boot of te voet bereiken, omdat Lopud geheel autovrij is. Het strand bestaat uit zand en heeft aan de noordzijde een naturistengedeelte. Het ligt in een baai en loopt langzaam af in zee, waardoor het hier ook voor gezinnen prettig toeven is. Langs het strand zijn enkele strandtenten te vinden voor een kleine snack. De wandeling van de haven van Lopud naar het strand duurt ongeveer 30 minuten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Rajska Plaza (Paradise Beach)

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Rajska Plaza oftewel Paradise Beach heet uiteraard niet voor niets zo. Dit strand, dat op het Rab eiland gelegen is, behoort tot de beste stranden van Kroatië. Het ligt nabij het Lopar resort en is één van de vele zandstranden die in de omgeving van die plaats te vinden zijn. Paradise Beach bestaat uit fijn zand en strekt zich over zo’n 1,5 km uit. Het loopt slechts heel langzaam af in zee, waardoor u een flink eind het water in moet lopen voordat u redelijk kunt zwemmen. Achter het strand staan pijnbomen, die voor de nodige schaduw kunnen zorgen.

Nin

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Rondom de stad Nin liggen prachtige zandstranden. De stranden zijn in een beschermde baai gelegen, waardoor het water rustig en altijd enkele graden warmer is dan elders. Populair is met name het Ninska Laguna strand, dat vooral door gezinnen bezocht wordt. Zeer mooi is ook het Koninginnestrand (Kraljicina Plaza), dat ten noorden van Nin te vinden is. In het hoogseizoen zijn op het strand enkele bars te vinden. De regio van Nin staat overigens ook bekend om de therapeutische modder, kijk dus niet raar op wanneer mensen volledig in modder gehuld op het strand liggen. Een andere aantrekkingskracht van de Nin stranden is het uitzicht op het Velebit gebergte.