Zagreb

De hoofdstad van Kroatië kan zich met recht hoofdstad noemen, want de stad vormt het culturele, economische en politieke centrum van het land.

Zagreb kan verdeeld worden in de Oude Stad, oftewel de Bovenstad (Gornji Grad), en de Nieuwe Stad, oftewel de Benedenstad (Donji Grad). Het echte moderne Zagreb, Nova Zagreb ligt nog verder ten zuiden van de Benedenstad.

Bovenstad

De bovenstad zelf is weer onder te verdelen in de wijken Gradec en Kaptol. De bezienswaardigheden in de bovenstad liggen op loopafstand van elkaar en u kunt het beste uw auto ergens in de benedenstad achterlaten. Met auto door de bovenstad rijden levert u weinig plezier op. Een goed startpunt van uw verkenning van de bovenstad is het Jelačićplein, dat de overgang vormt tussen beneden- en bovenstad. Wanneer u van hier de Bakačeva volgt vindt u aan uw linkerhand de kathedraal, één van de hoogtepunten van Zagreb. De kathedraal bestond al in de 11de eeuw maar is meerdere malen uitgebreid en gerenoveerd, voor het laatst in de 19de eeuw, nadat grote delen van het gebouw door een aardbeving waren verwoest. Opvallend zijn vooral de twee meer dan 100 meter hoge klokkentorens. Naast de kathedraal bevindt zich het paleis van de aartsbisschop, waarin verschillende torens van de middeleeuwse vestingwerken te vinden zijn. Loop vanaf het plein van het paleis verder over de Kaptol, de hoofdstraat van deze wijk. Langs deze straat liggen enkele mooie huizen, waarvan vooral de gevels opvallen. Ook de Tkalčićevastraat heeft veel moois te bieden en bovendien liggen hieraan leuke terrasjes. Bezoekt u ook even de Franciscuskerk en de Dolacmarkt. Vanuit Kaptol kunt u omhoog naar Gradec lopen. In deze wijk liggen de meeste bezienswaardigheden van de stad. Gaat u vanuit de benedenstad direct naar Gradec, dan kunt u ook de kabelbaan nemen. In vrijwel elk straatje van dit oude deel van Kroatië is wel iets moois te zien. Het verdient dan ook aanbeveling om van straatje naar straatje te wandelen en uw ogen goed de kost te geven. Enkele aanraders zijn de Marcuskerk met zijn gekleurde dakpannen, de 17de eeuwse Catharinakerk en de prachtige Ulica Opatičkastraat. In dit gedeelte van Zagreb liggen enkele interessante musea. Zeer de moeite waard zijn het Stadsmuseum, het Museum voor Naïeve Kunst en het Meštrović Museum.

Benedenstad

De benedenstad is met name voor kunst- en cultuurliefhebbers een aanrader. U vindt in de wijk enkele zeer bezienswaardige musea en ook ligt hier het nationaal theater van Kroatië. De benedenstad, die aangelegd is in de Hongaars-Oostenrijkse periode van het land, kenmerkt zich door het grote aantal pleinen en parken, die tezamen het zogenaamde Groene Hoefijzer vormen. De musea zijn grotendeels in dit hoefijzer gevestigd. Kunstliefhebbers moeten absoluut een bezoek brengen aan het Museum van Oude Meesters, dat zo’n 100 werken tentoonstelt van schilders die gerekend worden tot de belangrijkste Europese scholen tussen de 14de en 19de eeuw. Nog meer kunst vindt u in het Museum van de Hedendaagse Kunst en werk van Kroatische kunstenaars vindt u in het Moderna Galerija. Een zeer diverse collectie heeft het Mimaramuseum. Het museum omvat talloze schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en diverse andere (kunst)voorwerpen uit verschillende periodes en van over de hele wereld. De werken worden in chronologische volgorde aan u getoond. Bent u geïnteresseerd in de cultuur en geschiedenis van Kroatië dan kunt u het Etnografisch Museum en het Archeologisch Museum bezoeken. Is het prachtig stralend weer en brengt u de dag liever in de buitenlucht door, wandel dan door het Maksimir park met zijn prachtige lanen en meren of breng een bezoek aan de botanische tuin. In het Maksimir park bevindt zich ook een dierentuin, een leuk uitstapje wanneer u met kinderen in Zagreb bent. Het Kroatisch Nationaal Theater is in een imposant neobarok gebouw gevestigd en hier hangen enkele prachtige schilderijen. Voor het theater bevindt zich een mooi werk van de Kroatische kunstenaar Meštrovič, de Levensbron genaamd. Even buiten de stad ligt tot slot de Mirogoj begraafplaats, die zeker indruk op u zal maken.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Kroatië:

Foto’s van Zagreb

Ligging