Achtergrond van Kroatië

Kroatië heeft een prachtig landschap met een lange kustlijn en veel eilanden. Door de invloed van verschillende culturen een heeft het land bovendien een veelzijdige architectuur.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Archeologische vondsten hebben uitgewezen dat al in de neanderthalperiode mensen in Kroatië leven. Ook zijn overblijfselen uit de prehistorische tijd gevonden. De eerste echte grote cultuur waarvan men veel weet zijn de Illyriërs, die zich vanaf 1200 v. Chr. in wat nou Kroatië is, vestigen. Hoewel zij de Grieken op afstand weten te houden, worden ze uiteindelijk door de Kelten, maar vooral door de Romeinen verslagen. In 168 v. Chr. verliest de laatste Illyrische koning de strijd van de Romeinen en in 11 n. Chr. hebben deze de kust en grote delen van het binnenland onder controle. Net als in vele andere delen van het Romeinse Rijk wordt de infrastructuur in de hierop volgende periode sterk verbeterd en dit komt de handel ten goede. Belangrijke overblijfselen uit de Romeinse periode zijn het Paleis van Diocletianus in Split en het amfitheater van Pula. Split, Pula, Rovinj, Poreč, Nin, Zadar en Trogir behoren tot de belangrijkste Romeinse steden. Lees meer over de geschiedenis van Kroatië.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kroatië ligt in Zuidoost-Europa in voormalig Joegoslavië. Het land heeft een hoefijzervorm en kent daardoor vele buurlanden, waaronder Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Hongarije.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kroatië telt ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Bijna 90% van de bevolking is etnisch Kroaat en zo’n 4,5% is Servisch. Zo’n 88% van de bevolking is katholiek en een kleine minderheid van 4,4 % is orthodox. Kroatisch is de officiële taal en in Istrië wordt ook het Italiaans als officiële taal erkent.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het landschap van Kroatië is afwisselend met voor de kust tientallen eilanden en schiereilanden in de Adriatische Zee. De kustlijn is over het algemeen rotsachtig en zandstranden zijn met name op de eilanden te vinden. In het binnenland wisselen bossen, bergen (de Dinarische Alpen), meren en graslanden elkaar af.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De geschiedenis van Kroatië en de invloed van de verschillende culturen is terug te vinden in de architectuur van het land. Langs de kust is de invloed van de Italianen door de lange Venetiaanse overheersing duidelijk zichtbaar. In het binnenland is met name veel barok te vinden, maar ook renaissancistische, romaanse en modernistische architectuur is in Kroatië vertegenwoordigd. Tot slot zijn ook uit de oudheid nog prachtige gebouwen overgebleven, zoals het amfitheater in Pula.