Poreč

Poreč is een populaire toeristenplaats met een Romeins wegennetwerk en diverse Byzantijnse en Venetiaanse bouwwerken.

De haven van Poreč wordt door de Illyriërs gesticht en daarna breiden de Romeinen de stad uit. Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk nemen de Byzantijnen de stad over. Zij bouwen de belangrijkste bezienswaardigheid van Poreč, de Euphrasiusbasiliek. Deze basiliek wordt halverwege de 6de eeuw gebouwd en in 1997 plaatst UNESCO hem op de Werelderfgoedlijst. Hoogtepunten in het interieur zijn de originele 6de eeuwse mozaïeken en het ciborium, de koepel boven het altaar. In de tuin zijn bovendien nog resten te vinden van 4de eeuwse mozaïeken. De Byzantijnen bouwden de basiliek op een al bestaande kerk, waarvan restanten zichtbaar zijn. Uit de Venetiaanse periode in de 15de eeuw zijn enkele verdedigingstorens overgebleven. U kunt een bezoek brengen aan de ronde toren, de vijfhoekige toren en de toren bij de baai van Peškara. De belangrijkste straten van Poreč zijn de Decumanus en de Cardo en langs deze straten vindt u diverse mooie gebouwen, waaronder gotische huizen. In een 18de eeuws paleis bevindt zich tegenwoordig het Porečmuseum, met archeologische vondsten uit de omgeving van Poreč. De Decumanus, de vroegere Romeinse hoofdstraat brengt u uiteindelijk naar het forum, dat tegenwoordig de naam Trg Marafor draagt en waar zich nog restanten van enkele Romeinse tempels bevinden. Behalve interessante bezienswaardigheden treft u in het centrum van Poreč tal van winkels en restaurants.

Stranden

Bij Poreč liggen veel stranden, waarvan een groot aantal de blauwe vlag dragen. De plaats telt drie stadstranden en daarnaast beschikt een aantal hotels over een privéstrand. In Poreč bevinden zich drie havens en enkele watersportcentra waar u terecht kunt voor bootverhuur en bijvoorbeeld wanneer u wilt surfen of waterskiën. Bijzonder is dat u in Poreč kunt waterskiën met behulp van een kabelbaan, iets wat sportieve waterliefhebbers zeker eens moeten proberen. De onderwaterwereld van de Adriatische Zee heeft ook het nodige te bieden en voor een duikexpeditie kunt u terecht in één van de duikcentra in Poreč.

Uitgaansleven

Poreč wordt, zeker in het hoogseizoen, druk door toeristen bezocht en zij maken dankbaar gebruik van de uitgaansgelegenheden. Het vrijheidsplein, trg Slobode, vormt het centrum van het nachtleven, maar ook langs de stranden bevinden zich leuke Beachclubs, waar u een prima avond kunt beleven. De grootste discotheek van de streek, Byblos, ligt even ten zuiden van Poreč. Andere populaire clubs zijn Villa Club en Saint & Sinner.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Kroatië:

Foto’s van Poreč

Ligging