Split

Split is één van de juwelen van Kroatië, een bruisende stad met een zeer bijzonder historisch hart dat gevormd wordt door het Paleis van Diocletianus.

Paleis van Diocletianus

In het historisch centrum van Split liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. U kunt dus gemakkelijk ergens uw auto parkeren en dan uw verkenningstocht te voet vervolgen. Uw belangrijkste stop is zonder twijfel het Paleis van Diocletianus, dat rond 300 n. Chr. is gebouwd. Dit paleis kent de structuur van een legerkamp en in de 7de eeuw vinden vluchtelingen uit Salona hier onderdak. Keizerlijke vertrekken, wachttorens en andere gebouwen veranderen in woonhuizen. In totaal is het paleis 3,5 hectare groot en een wandeling door de wirwar aan straatjes voert u van het ene tijdperk naar het andere. De bewoners hebben in de loop der eeuwen allen elementen toegevoegd, waardoor een vreemd, maar tegelijkertijd intrigerend geheel is ontstaan. Ook nu nog wonen zo’n 3000 inwoners van Split binnen de muren van het Paleis van Diocletianus. Het paleis kent verschillende toegangspoorten, waarvan de Gouden Poort de mooiste is. Voor de zilveren poort ligt een plein, waarop een markt plaatsvindt, welke een leuke afwisseling van uw tocht door het paleis vormt. Het plein verschaft u tevens goed zicht op de structuur van het paleis. De Koperen Poort biedt mooi uitzicht op de haven van Split en op zee en bij de IJzeren Poort bevindt zich de O.L.V. van de Klokkentoren kerk. Centraal in het paleis ligt het peristyle, dat tegelijkertijd één van de mooiste stukken van het bouwwerk vormt. Het wordt aan drie zijden omgeven door zuilen en wanneer u het peristyle betreedt, kijkt u dan even naar boven om de reliëfs te aanschouwen. Een ander hoogtepunt binnen de muren van het paleis is de Domniumkathedraal. Het gebouw is aanvankelijk in het begin van de 4de eeuw gebouwd als mausoleum voor keizer Diocletianus. Inmiddels weet men niet of het hier ook ooit echt voor gebruikt is. Vast staat dat het gebouw in de 7de eeuw is omgebouwd tot kathedraal en daarmee is dit één van de oudste kerken ter wereld. Beklimt u zeker ook de toren, want deze biedt u werkelijk prachtig uitzicht op de oude stad en geeft u een totaalbeeld van bovenaf, dat u kan helpen om een en ander in perspectief te plaatsen. In het paleis liggen ook de vrij complete resten van de tempel van Jupiter, die bewaakt wordt door een sfinx. In dit gedeelte van Split zijn tevens het Etnografisch Museum en het Historisch Museum gelegen.

Buiten de Paleismuren

Dé ontmoetingsplek van Split is al jarenlang het Plein van het Volk, oftewel Narodni trg. Tijdens het Venetiaans bewind vormde dit plein het bestuurlijke centrum van de stad. Tegenwoordig is het een mooi, levendig plein met enkele 14de en 15de eeuwse gebouwen, waaronder het torenhuis en het Ciprianpaleis. Een ander mooi plein is het Brace Radićplein, met een achthoekige 15de eeuwse toren en aan de noordzijde het 17de eeuwse Milesipaleis. Op het plein staat een werk van de bekende Kroatische beeldhouwer Meštrović. Vindt u dit een mooi beeld, dan is Galerie Meštrović voor u een aanrader. De galerie is door de kunstenaar zelf ontworpen. Meer kunst vindt u in het Nationaal Museum. Bent u geïnteresseerd in archeologie en geschiedenis, dan kunt u beter naar het Museum voor Kroatische Archeologische Monumenten of het Archeologisch Museum gaan.

Omgeving

Ten westen van Split ligt het Marjan natuurgebied, waar u een heerlijke wandeling door de bossen kunt maken en steeds opnieuw kunt genieten van prachtig uitzicht op zee. Ook de moeite waard is een bezoek aan Kaštela, waar zich vijf kastelen bevinden. De Venetianen bouwen in de 15de en 16de eeuw diverse verdedigingswerken om Split te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Bij Kaštela bevinden zich vijf van de in totaal zeven kastelen. Heeft u genoeg van alle culturele uitstapjes in Split, dan kunt u langs de kust ook gewoon plaatsnemen op één van de stranden. Het grootste strand van de stad zelf is het Bačvice strand, maar verder ten zuiden zijn ook prima stranden te vinden.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Kroatië:

Foto’s van Split

Populaire accommodaties in Split

Le Meridien Lav 9
5 aanbieders
vanaf €631
Slavija 8
1 aanbieder
vanaf €1
Lavica Beach 8.4
1 aanbieder
vanaf €1

Bekijk alle 4 accommodaties in Split

Ligging