Pula

Pula is een historische plek, universiteitsstad en een zeer populaire badplaats met prachtige stranden in de directe omgeving.

Romeinse bezienswaardigheden

Vrijwel alle bezienswaardigheden van Pula bevinden zich in het historische centrum. Pula was een belangrijke stad binnen het Romeinse Rijk en voor wat betreft Kroatië bevinden zich hier de meest interessante Romeinse bouwwerken. Het meest indrukwekkend is het amfitheater, dat zich net buiten het historisch deel van Pula bevindt. Oorspronkelijk telde het theater 23.000 zitplaatsen, maar tegenwoordig kunnen nog maar 5000 toeschouwers concerten bijwonen. Het complex is ellipsvormig en heeft een afmeting van 130 meter bij 105 meter en behoort daarmee tot de zes grootste amfitheaters die nog resteren van de Romeinse periode. Een ander mooi Romeins bouwwerk is de tempel van Augustus, die op het vroegere forum gelegen is. De tempel dateert van de 1e eeuw n. Chr.. Van nog eerdere datum zijn de Boog van Sergii, ook wel Gouden Poort genoemd, en de Herculespoort, die beide uit de 1e eeuw v. Chr. stammen. Andere Romeinse bezienswaardigheden zijn een klein theater, restanten van Romeinse huizen met mooie vloermozaïeken en de Tweelingpoort, die tussen de 2de en 3de eeuw gebouwd is.

Overige bezienswaardigheden

Tot de later gebouwde bezienswaardigheden van Pula behoren met name enkele kerken en het kasteel. De kathedraal van Pula dateert uit de 17de eeuw en voor de klokkentoren, die in het begin van de 18de eeuw toegevoegd is, zijn stenen van het amfitheater gebruikt. De kathedraal is gebouwd op de resten van vroegere kerken en de vloermozaïeken in het huidige gebouw dateren bijvoorbeeld uit de 5de en 6de eeuw. Uit dezelfde periode stammen ook enkele mozaïeken in de Byzantijnse Mariakapel. Voor romaanse en gotische elementen moet u een bezoek brengen aan de St. Franciscuskerk en het bijbehorende klooster, die in de 13de eeuw zijn gebouwd. Een laatste noemenswaardige kerk is de orthodoxe Nicolaaskerk, die in de 6de eeuw is gesticht, maar vervolgens rond 1200 volledig, in een andere stijl, gerenoveerd is. Voor meer informatie over de geschiedenis van Istrië kunt u in Pula twee musea bezoeken. Het eerste is het Historisch Museum van Istrië, dat in het kasteel gevestigd is. Het kasteel is een aandenken aan de Venetiaanse periode van Pula. Ter verdediging van de stad bouwen de Venetianen in de 14de eeuw een kasteel met vier bastions. Het kasteel is strategisch gelegen op het hoogste punt van de stad. Even ten oosten van het kasteel bevindt zich in een voormalig Oostenrijkse school uit 1890 het Archeologisch Museum. Het museum herbergt een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit Istrië, met onder andere veel voorwerpen uit de Middeleeuwen en uit de Romeinse tijd.

Stranden

De kustlijn rond Pula bestaat uit vele baaitjes, inhammen en schiereilanden, waarin zich volgens velen de mooiste stranden van Istrië bevinden. Veel zand moet u echter niet verwachten. De meeste stranden bestaan uit kiezelstenen en ook zult u veel rotsplateaus tegenkomen. Zeer mooie stranden vindt u op het ten zuiden van Pula gelegen schiereiland Premantura. U kunt hier met de bus komen, maar makkelijker is het wanneer u met eigen vervoer gaat. Hier bevindt zich ook een windsurfcentrum waar u surflessen kunt volgen of een kajak kunt huren. In Pula zelf zijn verschillende duikscholen gevestigd voor diegenen die behalve het strand ook de onderwaterwereld willen verkennen.

Nachtleven

Pula beschikt over een divers en uitgebreid restaurantaanbod, waar u ’s avonds heerlijk kunt eten. Later op de avond kunt u voor een drankje terecht in een aantal bars en nog later kunt u een bezoek brengen aan één van de discotheken in de plaats. Een zeer populaire bar met regelmatig live muziek is Aruba. Veel uitgaansgelegenheden bevinden zich even buiten het centrum van de plaats, omdat ze dan langer de deuren geopend mogen houden en zich niet aan de strikte sluitingstijd van het centrum hoeven te houden. In het centrum gaan de meeste bars rond middernacht al dicht. In de wijk Verudela blijven clubs langer open. Hier bevindt zich de trendy loungebar E&D. Een zeer populaire club in dezelfde wijk is Fort Bourguignon, waar het met name in de zomer erg druk wordt. Andere populaire uitgaansgelegenheden zijn Pietas Julia, Oasis en rockclub Uljanik.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Kroatië:

Foto’s van Pula

Populaire accommodaties in Pula

Park Plaza Histria Pula 9
4 aanbieders
vanaf €592
Park Plaza Arena 5.9
6 aanbieders
vanaf €239
Park Plaza Verudela 7.7
3 aanbieders
vanaf €414

Bekijk alle 12 accommodaties in Pula

Ligging