Eten en drinken in Kroatië

De Kroatische keuken verschilt per regio en eigenlijk kan men niet spreken van dé Kroatische keuken.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De grootste verschillen in de regionale keukens van Kroatië zitten tussen de keukens van de kust en die van het binnenland. Langs de kust zijn veel Italiaanse en Griekse invloeden te vinden, terwijl in het binnenland gerechten duidelijke Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse kenmerken laten zien. Vis wordt overal veel gegeten en ook brood ontbreekt meestal niet tijdens een goede Kroatische maaltijd. Istrië heeft de meest Italiaanse keuken en hier vindt u dan ook pasta, risotto en gnocchi veelvuldig terug op de menukaart. Truffels zijn zeer geliefd en een plaatselijke lekkernij is de gerookte pršut ham. In Dalmatië ligt de nadruk meer op vis, die over het algemeen gegrild wordt. Ook schelpdieren zijn geliefd. De keuken van midden-Kroatië kent stevige, voedzame maaltijden en een Oostenrijkse invloed. Vlees is belangrijk en wordt vaak gegrild of gestoofd geserveerd. Houdt u van wild, dan zit u in deze regio goed. Oostenrijkse erfenissen zijn bijvoorbeeld deegballetjes en schnitzel. Richting het oosten van Kroatië wordt de Hongaarse keuken meer zichtbaar met bijvoorbeeld goulash en veelvuldig gebruik van paprikasaus. Maaltijden hier zijn zeer voedzaam en de regio staat vooral bekend om de vele heerlijke worsten die verkrijgbaar zijn. Zoetwatervis wordt ook regelmatig geserveerd.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Kroaten ontbijten meestal met een kop koffie en een broodje. Sommigen eten rond een uur of 9 à 10 een uitgebreide, soms zelfs warme, maaltijd, de gablec. Deze gewoonte stamt uit het voormalig Joegoslavië, wanneer mensen ’s ochtends om 6 of 7 uur gingen werken of naar school gingen en halverwege de ochtend honger kregen. De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Uw dagelijkse boodschappen in Kroatië kunt u in supermarkten, levensmiddelenwinkels of op de plaatselijke markt kopen. Op de markten in Kroatië wordt naast groente- en fruit vaak ook kaas, worst, brood en drank verkocht.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Uit eten in Kroatië kunt u in een restoran, een gostionica of konoba, in een pizzaria of in een bistro. Het eenvoudigst zijn de bistro’s en pizzeria’s, waar u terecht kunt voor een goedkope, voedzame en meestal prima maaltijd. Gostionica en konoba’s zijn eenvoudige tavernes waar meestal lokale gerechten worden geserveerd. Restorans zijn de meest luxe eetgelegenheden en de prijzen liggen hier ook het hoogst. Bedieningsgeld is meestal bij de prijs inbegrepen, maar voor brood moet u vaak wel apart betalen.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater kunt u in Kroatië zonder problemen drinken, maar veel mensen geven toch de voorkeur aan mineraalwater.