Zadar

Zadar kent een lange rijke geschiedenis en met name de Venetianen hebben duidelijke sporen in de stad achtergelaten.

Zadar is de hoofdstad van Noord-Dalmatië. De oude stad van Zadar bevindt zich op een smal schiereiland. Na de oorspronkelijke bewoners, de Illyriërs, hebben de Romeinen, de Byzantijnen, de Hongaren en de Venetianen de stad bewoond. Met name uit de Romeinse en Venetiaanse periode is nog veel terug te vinden, maar helaas heeft Zadar tijdens WOII veel bomschade opgelopen.

Bezienswaardigheden

Wanneer u de oude stad via de Landpoort betreedt, weet u meteen wat u te wachten staat. De poort is in 1543 door een Venetiaanse architect gebouwd en vormt een groots entree tot de oude stad. Achter de poort ligt het Vrijheidsplein met daarop een Romeinse zuil. Op het kleine pleintje naast het Vrijheidsplein liggen vijf waterputten, die vroeger voor de watervoorziening van Zadar moesten zorgen. Een ander mooi plein is het Plein van het Volk, het Narodni trg. Aan dit plein ligt de 16de eeuwse stadsloggia en het gebouw waar vroeger de stadswacht zetelde. De klokkentoren van dit gebouw is in de 18de eeuw toegevoegd. Tegenwoordig huist in dit gebouw het Etnografisch museum. Het Narodni trg vormt al eeuwenlang het centrum van het publieke leven in Zarad. In de Romeinse tijd was deze rol weggelegd voor het forum. Op het forum vindt u nog enkele resten van de Romeinse periode, waaronder een zuil die in de middeleeuwen gebruikt werd als schandpaal.

Religieuze bouwwerken

Behalve mooie pleinen vindt u in Zadar een reeks bezienswaardige religieuze gebouwen. De St. Simeonkerk was ooit een romaans bouwwerk, maar vertoont tegenwoordig voornamelijk barokelementen. Het hoogtepunt in het interieur is de 2 meter lange reliekschrijn, waarin meer dan 250 kg zilver is verwerkt. Wel nog duidelijk romaans van stijl is de Chrysogonuskerk, die helaas maar zelden geopend is, toch is een wandeling rond de kerk om de buitenkant de bewonderen, alsnog de moeite waard. Nog ouder dan de Chrysonoguskerk is de Donatuskerk uit de 9de eeuw. In de kerk vindt u diverse Romeinse elementen terug. Tegenwoordig worden in de kerk concerten gegeven, waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van de goede akoestiek. De grootste kathedraal van Dalmatië, de Sint-Anastasia, is eveneens in Zadar te vinden. In deze romaanse kerk zijn Romeinse zuilen verwerkt. Het is een driebeukige kerk met in de rechterbeuk een zeer mooi altaar voor het Heilig Sacrament. De klokkentoren, die in de 15de eeuw is gebouwd en later in de 19de eeuw gereconstrueerd, is te beklimmen. Wanneer u niet genoeg kunt krijgen van religieuze gebouwen, zijn in Zadar nog tal van andere kerken te bezichtigen, waaronder de Mariakerk, de Sint-Eliakerk, de Sint-Fransiscuskerk en het bijbehorende klooster en de Sint-Michaelkerk.

Musea

Naast de Mariakerk bevindt zich het museum voor religieuze kunst. Andere musea die u in Zadar kunt bezoeken zijn het Glasmuseum, het Archeologisch museum en het Nationaal Museum.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Kroatië:

Foto’s van Zadar

Ligging