Dubrovnic

Dubrovnic is zonder twijfel één van de mooiste plaatsen van Kroatië.

Dubrovnic wordt in de 7de eeuw gesticht als toevluchtsoord voor de inwoners van Epidaurus, die op de vlucht slaan voor de Slaven. Het duurt echter niet lang voordat ook Raguso, zoals Dubrovnic toen heette, in handen van de Slaven valt. In de 9de eeuw groeit de plaats uit tot één van de belangrijkste steden van Dalmatië. De stad behoudt eeuwenlang een belangrijke status als handels- en havenstad en de rijkdom van het verleden is tegenwoordig gemakkelijk terug te zien wanneer u door de stad wandelt.

In de middeleeuwen wordt om Dubrovnic een vestingmuur aangelegd om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Deze vestingwerken behoren nu tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de plaats. Een wandeling over de vestingmuren is zeer de moeite waard. Deze voert u langs de verschillende toegangspoorten en forten, maar ook krijgt u tijdens de wandeling een goed zicht op de stad zelf.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van Dubrovnic bevinden zich binnen de stadsmuren. Autoverkeer is hier niet toegestaan, waardoor u ongestoord van monument naar monument kunt lopen. Overal valt wel wat te zien, de straten zijn prachtig betegeld en kleurrijke huizen fleuren het straatbeeld op. Op pleintjes proeft u de sfeer van het lokale sociale leven. In het westen van de plaats bevinden zich de Grote fontein van Onofrio, het Franciscanerklooster en de Verlosserskerk. De fontein, één van de symbolen van Dubrovnic, is in de eerste helft van de 15de eeuw gebouwd. Het klooster is in de 14de en 15de eeuw gebouwd, maar delen ervan zijn zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 1667. De kruisgang bleef ongeschonden en is nog origineel. In het noordoosten van de stad vindt u het Dominicanerklooster. Dit is gedurende verschillende eeuwen gebouwd en daarom vindt u ook verschillende bouwstijlen terug. Het kloostermuseum herbergt enkele mooie schilderijen van de zogeheten Dubrovnic-school. Ten zuiden van het klooster ligt het Sponzapaleis. Dit is een prachtig gebouw in de renaissancestijl. Het paleis is gelegen aan het Loggia Luzaplein. Het plein dankt haar naam aan de Loggia van de Klok, die vier klokken telt. In de 20ste eeuw is een nieuwe klokkentoren gebouwd om de oude te vervangen. Deze bevindt zich rechts van het paleis. Aan het plein ligt tevens de 18de eeuwse Blasius barokkerk en daar weer vlakbij ligt het Paleis van de Rector. Dit is in de 15de eeuw gebouwd en vormde tijdenlang het bestuurlijk centrum van de stad. In het gebouw is het Cultuurhistorisch museum van Dubrovnic gevestigd. Het paleis beschikt over een mooie binnenplaats, waar soms optredens plaatsvinden. Bezoekt u in elk geval ook de kathedraal van Dubrovnic. Het gebouw zelf behoort misschien niet tot de hoogtepunten van de stad, maar de schatkamer herbergt enkele zeer interessante voorwerpen, waaronder vele relieken, maar ook enkele mooie gouden en zilveren voorwerpen en een schilderij uit de school van Rafaël. Heeft u even genoeg gezien, dan kunt u de kabelbaan nemen naar de Srdj berg, waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht op de kust.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Kroatië:

Foto’s van Dubrovnic

Ligging