Šibenik

Šibenik is een leuke stad met mooie bezienswaardigheden, waarvan de St. Jacobuskathedraal het absolute hoogtepunt vormt.

Het zijn in de 10de eeuw de Kroaten die Šibenik stichten, maar het zijn met name de Venetianen, die tussen 1412 en 1797 heersen over de stad, die prachtige gebouwen achterlaten. Tijdens de oorlog in de jaren ’90 wordt de plaats zwaar getroffen en deze klap is nog altijd niet volledig overwonnen. De economie heeft een flinke deuk opgelopen en de werkloosheid in de streek is hoog. Het groeiende toerisme kan daar wellicht verandering in brengen.

Kerken

Heeft u weinig tijd en moet u keuzes maken, dan is het in deze stad makkelijk kiezen. De Sint Jacobuskathedraal mag u niet missen. Dit is een fascinerend gebouw dat in verschillende fases is geconstrueerd en mede daardoor ook verschillende stijlkenmerken vertoont. Met de bouw is men in 1432 begonnen en pas in 1555 was de kathedraal compleet, nadat diverse Dalmatische en Italiaanse meesters hun bijdrage hadden geleverd. In 1991 is het gebouw door een bombardement getroffen en heeft het jaren gekost om de kathedraal weer in oude staat terug te brengen. In het interieur vindt u zowel romaanse, gotische als renaissancistische elementen terug. Met name de rijke versieringen, onder andere in het koor en de doopkapel, die de Dalmatiër Juraj Matejev aanbracht zijn overweldigend. Andere mooie kerken in de stad zijn de Franciscuskerk, de Barbarakerk, met daarin een klein museum met kerkelijke kunst en de 12de eeuwse Chrysogonuskerk.

Overige bezienswaardigheden

Voor een mooi uitzicht op de stad en de omgeving kunt u een klim maken naar het Sint-Michaelskasteel. Dit is het oudste verdedigingswerk van de stad, die oorspronkelijk in de middeleeuwen is gebouwd. De huidige vorm van de vesting dateert uit de 16de en 17de eeuw. Wanneer u meer over Šibenik en zijn geschiedenis wilt weten kunt u een bezoek brengen aan het Stadsmuseum, dat in het voormalig Paleis van de Graaf gevestigd is. Een ander paleis dat u kunt bezoeken is het Foscolopaleis dat in de 15de eeuw in een gotisch-renaissancistische stijl is gebouwd. Ook bezienswaardig is het voormalig stadhuis met de loggia, die ontworpen is door de Veneniaanse bouwmeester Michele Sanmicheli. Tijdens een stadswandeling door Šibenik zult u keer op keer verrast worden door mooie gevels en leuke pleintjes. Neemt u dus vooral alle tijd om de stad te verkennen. Met name ’s avonds, wanneer de straatlantaarns voor extra sfeer zorgen is het prettig toeven in Šibenik. Bent u na alle indrukken van de stad moegestreden, wandel dan naar het strand om daar in de zon bij te komen.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Kroatië:

Foto’s van Šibenik

Ligging