Hvar

Hvar is een langgerekt eiland voor de kust van Kroatië. Het is één van de parels van de Adriatische Zee.

Het eiland Hvar is zo’n 68 km lang en op het breedste stuk meet het 11 km. Langs de kust van het eiland liggen prachtige inhammetjes met kleine, afgelegen stranden. In het westen van het eiland ligt de grootste stad, het gelijknamige Hvar. Hier vindt u enkele belangrijke bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

De mooiste gebouwen van Hvar bevinden zich aan het centrale plein van de stad, het Sint-Stefanusplein. De wijk rondom het plein is afgesloten voor verkeer, dus u zult uw auto aan de rand van de stad moeten achterlaten. Aan het plein, dat de belangrijkste ontmoetingsplaats van Hvar vormt, liggen het Arsenaal, het theater en de Sint-Stefanuskathedraal. Het arsenaal is halverwege de 16de eeuw gebouwd en diende ter opslag van kanonnen en kruitvaten. In 1612 is op de eerste verdieping een theater gebouwd. Dit is het eerste volkstheater van Europa, waar iedereen, ongeacht rang of stand, van voorstellingen kon genieten. Ook nu nog kunt u in het kleine theater voorstellingen bijwonen. Het theater biedt slechts plaats aan zo’n 100 toeschouwers en is daarmee zeer bijzonder. Aan de oostzijde van het Sint-Stefanusplein staat de gelijknamige kathedraal. De kathedraal herbergt enkele mooie schilderijen en kunstwerken van Venetiaanse meesters, waaronder een Pietà van Juan Boschetus. In de kathedraal bevindt zich het gemummificeerde lichaam van één van de beschermheiligen van Hvar, Sint Prosperus. Even buiten de stadsmuren ligt het Franciscanerklooster uit 1461, waarin een prachtige schildering van Het Laatste Avondmaal te bewonderen is. Voor prachtig uitzicht op de stad en de baai van Hvar loopt u naar het Spaanse Fort dat boven de stad gelegen is.

Natuur

Hvar is een prachtig eiland met wijn- en olijfboomgaarden en voor de kust bij de stad Hvar enkele mooie onbewoonde eilandjes. Het water rond deze archipel heeft duikers veel te bieden. Kenmerkend voor Hvar is ook de lavendel, die u, wanneer deze in bloei staat, niet kunt missen.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Kroatië:

Foto’s van Hvar

Ligging