Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Kroatië .

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De nationale munteenheid van Kroatië is de kuna, welke onderverdeeld is in 100 lipa. Soms kunt u ook met euro’s betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en u kunt hier in veel winkels, hotels en restaurants mee betalen. Geld wisselen kan bij banken en bij wisselkantoren. In toeristische plaatsen is de wisselkoers vaak ongunstig. In grote steden en plaatsen kunt u bij een betaalautomaat geld opnemen. Niet alle passen worden door elke automaat geaccepteerd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen naar het thuisfront kunt u vanuit een openbare telefooncel, waarvan Kroatië er zo’n 10.000 telt. U betaalt met een telefoonkaart, die u bij tabakswinkels en kiosken kunt kopen. U kunt natuurlijk ook met uw eigen mobiele telefoon bellen, maar de kosten hiervoor zijn vaak hoog. Zeker wanneer u ook gebruik wenst te maken van internet op uw mobiele telefoon is het raadzaam een lokale prepaidkaart aan te schaffen. Internetgebruik wordt steeds normaler in Kroatië en in de meeste badplaatsen zijn internetcafés te vinden, waar u tegen betaling gebruik kunt maken van het internet. Steeds meer hotels, cafés en restaurants beschikken over draadloos internet. Meestal moet u betalen om hiervan gebruik te maken.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Controleert u voordat u op vakantie gaat altijd goed of uw zorgverzekering ziektekosten in het buitenland dekt. Indien dit niet het geval is, kunt u het beste een reisverzekering afsluiten die deze kosten wel dekt. De medische zorg in Kroatië is goed en in grotere plaatsen zijn ziekenhuizen of klinieken aanwezig waar u terecht kunt voor medische hulp. Spoedeisende hulp is gratis, indien u over een EHIC pas beschikt. Deze kunt u bij uw zorgverzekering aanvragen. Voor kleine kwalen kunt u advies inwinnen bij apotheken. De taalbarrière kan hier echter voor problemen zorgen. Neemt u uw noodzakelijke medicijnen in elk geval in voldoende hoeveelheid mee.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kroatië is een veilige bestemming en u hoeft in het land geen extra maatregelen te nemen. Net als in Nederland geldt dat u waardevolle spullen niet onbewaakt achter moet laten en dat u op drukke plekken uw spullen net iets beter in de gaten moet houden. In sommige gebieden van Kroatië bevinden zich nog onopgeruimde mijnen. Het betreft hier de voormalig oorlogsgebieden in het binnenland en de bergen. Begeeft u zich in deze gebieden niet buiten de veilige zones.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Kroatië:

  • De netspanning in Kroatië bedraagt 220 volt en Nederlandse stekkers passen over het algemeen op Kroatische stopcontacten.
  • Wanneer u kerken gaat bezoeken, kleedt u zich dan gepast. Vrouwen moeten hun schouders bedekken en korte rokjes of broeken zijn niet gepast.
  • In restaurants is bedieningsgeld meestal bij de prijs inbegrepen, maar taxichauffeurs rekenen erop dat u het verschuldigde bedrag naar boven afrondt. Ook wanneer u een drankje drinkt in een bar verwacht men een fooi en neemt u deel aan een begeleide excursie of rondleiding, dan is een fooi voor de gids ook op zijn plaats.
  • Kroatië is een goede bestemming voor naturisten. Topless zonnen is vrijwel overal toegestaan en levert ook geen vreemde blikken op. Het land telt zo’n 30 officiële naturistencampings en veel stranden hebben een naturistengedeelte of zijn zelfs volledig naaktstrand. Langs de Adriatische kust van Kroatië hoeft u in elk geval nooit lang te zoeken naar een naturistenstrand.